Over Jephta Dullaart

Ik weet nog goed dat ik als Amsterdams jongetje met mijn grootvader in de tram zat. Hij vertelde ronduit over de plekken waar we voorbij reden en in mijn herinnering hing de hele tram aan zijn lippen. Iets van die magie om met de geschiedenis in contact te komen is blijven hangen, want na de middelbare school koos ik voor een studie kunstgeschiedenis. Eerst aan de Universiteit van Amsterdam (doctoraal 2003, cum laude) daarna gevolgd door een postdoctorale opleiding aan het Courtauld Institute of Art in Londen (MA 2005). Mijn interesse en kennis over de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw brachten mij voor een internship naar de National Gallery of Art in Washington DC. Hier heb ik twee jaar gewerkt als assistent van conservator Arthur Wheelock. Mijn laatste baan in de ‘kunstwereld’ was bij het veilinghuis Sotheby’s in Amsterdam, ditmaal als expert Old Master paintings.

In 2009 besloot ik het roer om te gooien. Oude Meesters werden verruild voor het gebouwde erfgoed. Aan de VU en Universiteit Utrecht heb ik vakken gevolgd over stedenbouw en landschapsarchitectuur, historische geografie en architectuuranalyse. 
In 2009 en 2010 kreeg ik de kans om grondig onderzoek te doen naar herbestemmingsprojecten in Amsterdam. Dit onderzoek was ter voorbereiding op de eindpublicatie van de campagne ‘Nieuw Leven voor Oude Gebouwen’ van Stichting Agora Europa waarvoor ik enkele hoofdstukken heb geschreven en vele interviews met direct betrokkenen heb afgenomen.

In 2010 heb ik New Urbanity opgericht, een onderzoeksbureau op het gebied van cultuurhistorie, stadsontwikkeling en herbestemmingsprojecten. In 2011 ben ik als freelancer voor Oneindig Noord-Holland gaan werken. Voor dit digitale platform over cultureel erfgoed in Noord-Holland heb ik vele verhalen geschreven, routes ontwikkeld en e-magazines gemaakt. Kort samengevat heb ik mij in de afgelopen 5 jaar getransformeerd van kunsthistoricus naar allround erfgoedprofessional met een liefde voor contentontwikkeling en organisatie. Onder de naam van Het Erfgoedkabinet (sinds 2015) verbind ik mijn eigen professionele verleden met een nieuwe, scherpere focus op de toekomst.