AT5 De Straten van Amsterdam – historie van de Roemer Visscherstraat

Bezoeken

In 1890 vroeg de heer J.H. van Eeghen met twee compagnons een vergunning aan voor de aanleg van de huidige Roemer Visscherstraat. Niet geheel toevallig een telg uit de familie van Eeghen die zo belangrijk is geweest bij de totstandkoming van het Vondelpark, waar de straat in uitloopt. Van Eeghen vroeg architect Van Gendt – bekend van het nabijgelegen Concertgebouw en de Hollandse Manege – om een plan te maken voor de ontwikkeling van het terrein. Zo kwam hier een straat met statige herenhuizen, gebouwd in de vroege jaren negentig van de 19de eeuw. De straat verkeerd nog grotendeels in de oorspronkelijk straat. De gevels van de dure huizen werden opgetrokken in rijk gedecoreerde gevels in verschillende neo-stijlen, typisch voor die tijd.

Een van de mooiste voorbeelden van die uitbundige neo-stijlen zijn de zogenaamde Zeven Landen Huizen. Architect Tjeerd Kuipers liet zich inspireren door buitenlandse bouwstijlen. Waar komt die inspiratie vandaan? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het fenomeen van de “internationale wereldtentoonstellingen” waarbij hele “landenstraten” werden gebouwd. In 1895 was er een Internationale Wereldtentoonstelling op het Museumplein, vlakbij de Roemer Visscherstraat. De huizen werden een maand voor deze wereldtentoonstelling opgeleverd. Het is dus niet ondenkbaar dat Kuipers in aanloop naar die Wereldtentoonstelling “landenhuizen” wilden bouwen, als verwijzing naar dat voor Amsterdam belangrijke evenement.

Wij vinden deze huizen nu heel bijzonder, ze zijn zelfs rijksmonumenten, maar destijds was er wel wat kritiek in de pers: sommigen vonden dat Kuipers te ver was doorgeschoten en het begrip “stijl” belachelijk maakte.

Uitzending van het programma was op 16 januari 2014